sunnuntai 17. kesäkuuta 2007

Elefanttisaarelta tulivuorisaarelle

Rodoslaisten rosvottua rahamme päätimme häipyä vähäksi aikaa turistirysistä ja suuntasimme kohti Tiloksen saarta. Alkumatka sujui hyvin vastatuulesta huolimatta mutta Symin kohdalla tuuli muuttui liian vastaiseksi. Osa miehistöstä olisi halunnut jo luovuttaa ja kääntää veneen kohti jo tutuksi tullutta Symin satamaa. Päällikkötasolla tehtiin kuitenkin päätös, että Tilokselle mennään keinoja kaihtamatta. Päädyimme siis laiskan purjehtijan ratkaisuun ja nostimme rauta-genoan (=käynnistimme koneen) ja puksuttelimme muutaman tunnin vastatuuleen Tilokselle. Matkaa Rodokselta Tilokselle tuli 47nm.

Tilos on mukavan rauhallinen pikkusaari, joka tunnetaan myös elefanttisaarena. Emme kuitenkaan nähneet elefanteista tai tarkemmin mastodonteista vilaustakaan, kun ovat kuolleet sukupuuttoon yli 6000 vuotta sitten. Veneilijälle Tilos tarjoaa mukavan pikkusataman, jonka välittömästä läheisyydestä löytyy tavernoja, pieniä kauppoja ja uimaranta.

Tässä vaiheessa matkaa oli aika hylätä alkuperäinen matkasuunnitelma. Purjehtiminen länteen Astypalaijalle ja Santorinille ei onnistuisi vallitsevien länsi-luode tuulien takia. Päätimmekin vaihtaa reittisuunnitelman kohti pohjoista ja Nisiroksen tulivuorisaarta. Rantauduimme Nisiroksen Mandraki satamaan lokimittarin näyttäessä 20,74nm. Mandraki on yhteysalussatama ja hieman huono valinta huviveneilijöille yhteysalusten aiheuttaman aallokon ja melun vuoksi. Lisäksi varsinainen kylä on hieman kauempana satamasta, tosin täysin kävelymatkan päässä. Parempi satama huviveneilijöille on hieman idempänä sijaitsevan Paloin kylän satama, joka on rauhallisempi ja jossa palvelut ovat lähempänä. Vuokrasimme Mandrakista avoauton(35e) ja mopon (10e), joilla oli mukava ajella saaren mutkateitä tutustumaan tulivuoreen ja saaren pikkukyliin. Nisirokselta matka jatkui kohti Kosia.

Tilos:

http://maps.google.com/maps?q=36+25+02,%2B27+23+14+(Tilos)&t=k&z=14

Nisiros:

http://maps.google.com/maps?q=36+36+47,%2B27+8+22+(Nisiros)&t=k&z=14

Ei kommentteja: